Hyvien nettisivujen A ja O

Millaiset ovat hyvät nettisivut?

Jokaisella yrityksellä, järjestöllä, oppilaitoksella ja ihan millä tahansa palvelujaan tarjoavalla taholla pitäisi olla nettisivut. Ja hyvät sellaiset, ihan vaan asiakkaiden ja käyttäjien vuoksi.

No millaiset sitten?

1. Organisaation nimi. Mikä juttu siis on oikeasti kyseessä. Vaikka firman tai järjestön nimi ei välttämättä asiakkaalle heti toimialasta kerro, niin saattaa edes nimi jäädä jollain tasolla mieleen. Hyvä esimerkki on Ilmaiset vedot, mikä tarjoaa mm. vinkkejä SM-liigan vedonlyöntiin. Sivuston nimi on ytimekkäästi ilmaisetvedot.com, ei jää varmasti kellekkään epäselväksi.

2. Mitä palveluja tai tuotteita tarjotaan. Heti nimen jälkeen tärkein asia. Mitä järkeä siinä on, että firman nimi ei kerro asiakkaalle hölkäsen pöläystä, ja vielä kaiken lisäksi asiakas joutuu nettisivuilta hakemalla hakemaan firman toimialaa? Oikeastaan asiakas sitä tuskin edes tekee, jos asia ei käy harvinaisen selväksi heti etusivulla.

3. Selkeät. Ei liikaa asiaa ja muuta sössöä heti etusivulla. Helppo kuitenkin navigoida itseään eteenpäin sivuilla löytääkseen tarvitseman tietonsa.

4. Kuvia palveluista tai tuotteista. Asiakas saa jo nettisivuilla kuvan tai ainakin illuusion siitä, millaista palvelua tai millaisia tuotteita on tarjolla. Kuvat useimmin kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

5. Tietoja. Oli kyseessä sitten yritys tai järjestö, pitää esillä olla yhteystietoja. Ei, ei todellakaan koko organisaation henkilökuntaa tarvitse mainita nimellä. Ihan vaan edes yhteyshenkilö tai yksi sähköpostiosoite.

6. Yhteydenottolomake. Asiakkaan ei tarvitse selailla koko sivustoa läpi löytääkseen yhden sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron, jonka kautta hänen viestinsä ohjataan edelleen eteenpäin ja eteenpäin, kunnes viesti tavoittaa oikean henkilön. Yhteydenottolomakkeen avulla asiakas saa valita aihealueen ja vapaasti kirjoittaa viestin, joka kulkeutuu lähes suoraan oikealle henkilölle ilman suurempaa vaivannäköä.

7. Ulkoasu. Hillitty ja kaunis on aina toimiva. Värioksennus puolestaan saattaa heti alkuunsa jo karkottaa osan asiakkaista. Vaikka firman tai järjestön tavaramerkki olisi eräänlainen värioksennus, ei se silti kannata nettisivuilla. Menee asiakkaallakin vallan silmät solmuun erilaisia värikylvyssä käytettyjä spiraaleja katsellessa..

8. Toimipaikka. Missä pulju siis sijaitsee ja organisaation mahdollinen kivijalkapaikka. Onko asiakkaalla siis mahdollisuutta mennä vaikka poikkeamaan paikan päällä.

9. Nettikauppa selkeästi esille, jos sellainen on tyrkyllä. Jos siis on mahdollista asiakkalle tyrkyttää palveluja tai tuotteita nettikaupan välityksellä, niin ei muuta kuin selkeästi asia esiin. Asiakkaita on nettitoiminnan vuoksi nykyään ihan ympäri maailman, joten jos vaan nettimyyntimahdollisuus on, esitettäköön se harvinaisen selkeästi. Jos taas tyrkyllä ei varsinaista nettikauppaa ole, on syytä laittaa esiin sähköpostiosoite, jonne mahdolliset tilaukset voi tehdä.

10. Kielivaihtoehdot. Ihmiset ja tavarat kulkevat nykyään ympäri maailmaa. Eri kielivaihtoehdoilla pystyy palvelemaan paremmin ja asiakaskunta saa mahdollisuuden laajentua. Itsehän sitä nyt ei ensimmäiseksi tulisi shoppailtua esimerkiksi marokkolaisilla nettisivuilla tilaamassa lyhtyjä parvekkeelle, jos kielivaihtoehtona olisi pelkkä arabia..

11. Nettisivujen mobiiliversio. Jokainen kulkee nykyään älykkö kädessään ja kyllä niin ärsyttää älyköllä loikata nettisivuille, joista ei ole olemassa mobiiliversiota. Aaaargh, raivon puuskahan siinä tulee kenelle tahansa.

12. Some huudettu! Jos organisaatio on kovaa huutoa somessa ja päivittelee milloin mistäkin tyrkytyksistä, selkeä ilmoitus asiasta nettisivuilla. Ei, ei tarvitse olla kissan kokoisilla kirjaimilla etusivulla tavutettuna, että some on kovaa huutoa. Sievä ja näppärä huomautus asiasta riittänee.

13. Nopeus. Mikään ei ärsytä niin paljon, kuin nettisivujen latautumisen odottelu. Varsinkin kun kaikilla on nykyään käytössä aivan laittoman nopeat 4g-yhteydet ja valonnopeuskuidut. Pidä siis huolta, että webhotellisi on kunnossa ja sivut ovat rakennettu riittävän kevyiksi!

Palveleeko?

Nettisivut nykypäivänä palvelevat varmasti. Etenkin hyvät ja helppokäyttöiset nettisivut palvelevat kaikkia. On perin epäilyttävää, jos organisaatiolla ei ole nettisivuja. Ja kaiken lisäksi kyseinen nettisivujen puuttumattomuus ärsyttää asiakasta suunnattoman paljon. Siis aivan käsittämättömän paljon. Mahdollisimman yksinkertaisilla nettisivuilla pääsee hyvin pitkälle ja yksinkertaisuus palvelee niin asiakasta kuin toimijaakin!