Onko tieto ja internet nykyään liian helposti saatavilla?

Oikea vastaus: on. Internet on kaikkialla ja internetissä on tieto kaikkeen.

Miksi näin?

Kuten mainittu internet on kaikkialla nykyään. Ja kaikki tieto on internetissä. Joten onhan silloin kaikki tiedot oltava liian helposti saatavilla. Ja internet kun ei nykyään rajoitu enää vain tietokoneisiin vaan myös muihin älylaitteisiin sekä niiden sovelluksiin, ja jopa televisioihin HbbTv:n kaltaisten Smart-Tv-ominaisuuksien ansioista.

Tietoa napista
Tieto on saatavilla nykyään napin painalluksella

Nykyisin vähintään jokaisella alle kahdeksankymmentä vuotiaalla on kasvanut älykkö käteen kiinni. Tai sohva kiinni takapuoleen ja läppäri syliin. Onko se sitten hyvä vai huono? Riippuu kaiketi tilanteesta. Ollessasi keskellä ryteikköä eksyksissä ja haahuillen pari tuntia ilman minkäänlaista suuntavaistoa, on varmasti erinomaista että se älykkö on kasvanut käteesi kiinni. Voit jopa onnistua navigoimaan itsesi lähimmälle tielle tai vesistön rantaan, jossa suuntavaisto saattaa jo kertoa jotain olinpaikasta. Tai hyvällä tuurilla vesistön rannassa saattaa olla jopa mökkiläisiä, jotka osaavat kertoa missä olet. Tai tiellä voi erinomaisen hyvällä tuurilla jopa kulkea joku, jolta voi kysyä neuvoa. Silloinhan se on äärimmäisen hyvä, että älykkö on kasvanut kiinni käteen ja sekä netti että tiedot olinpaikasta ovat vähintäänkin käden mitan päässä.

Koska tiedon ja netin saatavuus voi olla huono juttu? Esimerkiksi silloin, kun pakkaat kaveriporukan autoon ja lähdette yhdessä syömään tai muuten vain viettämään aikaa yhdessä jonnekin muualle kuin perinteiseen kommuunikoloon. Silloin kyllä itse kultakin toivoisi älykön jäävän sinne taskun pohjalle. Tai vaikka ihan autoon tai kotiin. Jengin sosiaalisuus on nykyisin mennyt ihan liiakseen netin puolelle ja joskus olisi hyvä pudottaa se älykkö esimerkiksi kaivoon..

Koulu

Onkohan kukaan hetkeen aikaan kuullutkaan moista sanaa, kuin koulukirja? Puhumattakaan sen käytöstä ja käyttötarkoituksesta. Ei ainakaan allekirjoittanut ole kuullut moisesta kapistuksesta ammattikorkeaopintojensa aikana, kuin ehkä ensimmäisenä vuotena. Kaikki tarvittava tieto löytyy netistä, niin miksi ihmeessä raahautuisi kirjastoon hakemaan ja varailemaan lähdematskua yhtä typerää kirjallista tehtävää varten. Ei mistään syystä. Miksi koulussa yritetään kaikki tunkea nettiin ja sähköiseen muotoon, jos kerran nettilähteitä ei hyväksyttäisi järkeviksi lähdemateriaaleiksi? Niinpä, siinäpä kysymys. Kaiketi peruskoulun puolella lapsilla vielä on käytössä kirja jos toinenkin, ainakin toivon niin. Itselle on toisinaan iskenyt suurikin kaipuu lukea oikeaa kirjaa. Siis konkreettisesti kirjaa, eikä mitään typerää e-kirjaa omasta älyköstä!

Oma elämä

Jos haluan tietää jostain henkilöstä jotain, saan hänestä kyllä selvyyden netin kautta. Ainakin pääpiirteittäin. Eihän tarvitse kuin kirjoittaa kyseisen Jampan nimi Googleen, niin jo pläjähtää ruudulle tieto onko kyseinen Jamppa Facebooksissa, Instagramissa, puhelinnumero haettavissa Fonectan palveluista, missä moinen Jamppa asuu ja työskentelee. Niin, ja kaiken tämän kruunaa vielä kuva kyseisestä Jampasta. Harvassa on nykymaailmassa ne ihmiset, joista ei löydy mitään tietoa netistä.

Tietoläheet
Sanomalehti ei ole enää ainoa tietolähde

Aina siis kannattaa pohtia mitä tietoja sinne nettiin itsestään tunkee ja onko valmis katsomaan omalla nimellä googlettimen haussa sata vuotta vanhaa profiilikuvaa, joka on peräisin muinaiselta IRC-Galleria-ajalta.

Lopputulema

Yhteistuumissa siis minun ja itseni kanssa päätin, että kyllä tieto ja internet ovat aivan liian helposti saatvailla. Ja siinäkös vasta hermo menee, kun Afrikan puskissa rymytessäsi haluaisit päivittää Facebookin ja se ei toimikaan! Tai syrjäisellä biitsillä makoillessasi tahtoisit kuunnella Spotifysta musiikkia ja sekään ei toimi. Itkupotkuraivarihan siinä on aivan liian lähellä ja vähintäänkin pitää vaihtaa mestaa heti, jotta saadaan musiikki ja naamakirja toimimaan! Päivähän on suorastaan pilalla, jos ei nettiyhteyttä ole saatavilla heti ensimmäiseksi kun silmät saa auki. Hyi ja yök, mihin tämä maailma on oikein menossa.