Kuinka tehdä seminaareista interaktiivisia netin avulla?

Seminaari netissä on laajemman yleisön puolesta oikein oivallinen keksintö. Tyrkätään kaikki nettiin, niin ei tarvitse olla enää oikeassa ihmiskontaktissa kenenkään kanssa tai liikkua maailman ääriin yhden pikkuseminaarin vuoksi.

Mitä tehdä ensimmäiseksi?

Seminaarin yleisö
Seminaarin yleisö voi nykyään olla netissä

Keltanokalle varmastikin kaikkein helpoin vaihtoehto on ottaa yhteyttä yritykseen, joka moisia webinaareja järjestelee. Niitä löytyy useampia ja ihan kotimaisiakin. Sen kuin vain lähtee netistä selailemaan ja tutuilta kyselemään kyseisestä palvelusta, niin varmasti löytyy itselle sopiva yhteistyökumppani. Niinhän siinä helpoimmalla pääsee, kun jättää kaiken ammattilaisen hoidettavaksi.

Jos taas olet sitä mieltä, että tahdot ihan itse järjestää interaktiivisen seminaarin ilman huippuosaajia, sekään ei ole mahdotonta. Käyttöön tarvitaan vain nettiyhteys, seminaarin järjestämiseen vaadittava verkkoalusta, kaikumaton tila ja riittävän hyvä mikrofoni-kaiutin-setti. Toki aiheeseen perehtyminen vie alkuunsa aikaa, mutta ei ole mahdotonta järjestää interaktiivista seminaaria ihan omin pikkukätösin!

Miten interaktiivista seminaaria lähdetään rakentamaan?

Ylläri, ylläri interaktiivista seminaaria lähdetään rakentamaan ihan samalla tavalla kuin perinteistäkin seminaaria!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Vai miten se menikään? Pohdi siis seuraavia asioita, ennen kuin alat availla seminaariasi suuremmin:

1. Aihe. Miksi ja mistä aiheesta ajattelit seminaarin pitää. Aikamoisen tärkeä asia seminaarin järjestämisessä..

2. Kohderyhmä. Eli ketä haluat yleisöksesi seminaariin ja miksi haluat kyseisen kohderyhmät tyypit kuuntelemaan asiaasi.

3. Ajankohta. Tarkka ajankohta siis siihen milloin seminaari järjestetään.

4. Miten pitkä seminaari tulee olemaan. Onko asiaa tunnin vai kolmen tunnin edestä. Kohderyhmälle on erityisen tärkeää tietää seminaarin kesto.

5. Kuka webinaarissa esiintyy. Oletko se ihan vain sinä itse vai onko kanssasi esiintymässä kenties joku muukin asiantuntija. Toimitko itse pelkkänä järjestäjänä ja asiantuntijana esiintyy joku muu kuin sinä itse.

6. Tavoite. Miksi seminaari siis järjestetään.

7. Matsku. Mitä matskua käytät seminaarissa ja pitääkö yleisön mahdollisesti tutustua tiettyyn matskuun ennen seminaaria, jotta pääsee paremmin perille sisällöstä.

8. Kutsu ja markkinointi. Miten siis saada yleisö ruutujen eteen oikeaan aikaan. Puskaradio, sähköpostikutsut, julkiset mainokset.. Onhan se mukavampaa saada seminaarille yleisöä saati pälättää yksinään.

9. Jälkipuinti. Mitä mieltä osallistujat ja itse olit järjestetystä seminaarista. Mikä oli hyvää ja mikä taasen huonoa, jotta voi petrata seuraavaa seminaaria varten.

10. Matsku uudelleen. Oletko valmis laittamaan seminaarissa käytetyn matskun kaikkien nähtäville nettiin. Syytä varmasti olisi, sehän palvelee yleisöä entistä paremmin.

Jos haluat järjestää fyysisen seminaarin

Screeni seminaarissa
Seminaarin viestinnän voi hoitaa screenin kautta

Jos haluat pysyä perinteisemmällä linjalla ja järjestää perinteisen ”oikean” seminaarin, voi tekniikasta olla hyötyä myös niissä! Luonnollisesti materiaalit ja slaidit saa kätevästi näkymään videotykkien avulla. Voit kerätä ennakkotietoja osallistujalta sekä kysyä heidän toiveita eri netin kysymyspalveluiden, vaikkapa strawpollin, avulla. Ja itse seminaarin aikaisen keskustelun voi hoitaa myös teknologian avulla interaktiivisesti niin, että ujoimmatkin uskallat päästää mielipiteensä ilmoille. Yksi hyvä keino tähän on vaikkapa Sofiadigitalilta vuokrattava viestiseinä. Näitäkin vaihtoehtoja löytyy todella paljon!

Mitä jos menee plörinäksi?

Ei se mitään haittaa. Tai siis jos koko touhu menee täysin reisille, niin harmittahan se ihan kaikkia. Jos vaikka unohtaa koko seminaarin ajankohdan tai laitteisto sanoo totaalisesti sopimuksen irti seminaarin alussa. Onneksi jokainen meistä on vain ihminen ja kaikki tietävät, että tekniikka useimmiten pettää juuri silloin kuin se ei saisi pettää.

On kuitenkin tavallaan helpompi järjestää interaktiivinen seminaari, kuin perinteinen seminaari. Itse seminaaria järjestäessäsi tarvitset vain pienen kaikumattoman kopperon ja vähän välineistöä. Voit unohtaa yleisön ruokkimisen ja juottamisen, eikä tarvitse jännittää sitäkään tuleeko paikalle sata kuulijaa vai kymmenen kuulijaa. Onhan se turhauttavaa toki hukata aikaansa, jos paikalle ei ilmesty ketään ja joutuu vielä itse syömään kaikki tarjottavatkin. Interaktiivisessa seminaarissa se ei ole ongelma. Paikalle ilmestyy osallistujia, jos ilmestyy. Helpompi se on pälättää netin kautta kymmenelle ihmiselle saatika katsella kymmentä ihmistä suuressa konserttisalissa, joista kyseisiä tyyppejä ei edes huomaa.

Rohkeasti siis rakentamaan interaktiivista seminaaria, se on näppärä ja useimmiten varmatoiminen sekä tuo yleisöä paikalle, kunhan vain markkinointi oikealle kohderyhmälle toimii!